Veganský proteinový prášek: jakou variantu si mám vybrat?
Proteiny, známé také jako bílkoviny, jsou živiny stejně jako sacharidy a tuky. Naše tělo využívá bílkoviny jako palivo, ale bílkoviny jsou také potřebné pro několik základních procesů v těle.
Bílkoviny získáváme prostřednictvím stravy. Během procesu trávení se bílkoviny rozkládají na aminokyseliny, které se vstřebávají ve střevech. Naše tělo tyto aminokyseliny využívá k výrobě vlastních bílkovin.
Kolik bílkovin potřebujeme?
Centrum pro výživu uvádí, že zdraví lidé potřebují v průměru 0,83 g bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti denně. Pro člověka vážícího 70 kilogramů to znamená přibližně 58 gramů bílkovin.
Přesná potřeba se u jednotlivých osob liší a závisí na několika faktorech, jako je tělesná hmotnost, věk a okolnosti.
V čem jsou bílkoviny obsaženy?
Bílkoviny jsou obsaženy téměř ve všem, co jíme. Nacházejí se v živočišných i rostlinných potravinách. Mezi zdroje živočišných bílkovin patří maso, drůbež, ryby, mléčné výrobky a vejce.
Mezi rostlinné zdroje bílkovin patří obilné výrobky, luštěniny, tofu, tempeh a ořechy. Rostlinné bílkoviny neobsahují vždy všechny esenciální aminokyseliny a někdy jsou hůře stravitelné. Proto vegetariáni a vegani budou muset jíst více bílkovin než lidé, kteří přijímají oba typy bílkovin.
Esenciální aminokyseliny
Aminokyseliny jsou stavebními kameny tělu vlastních bílkovin. Bílkoviny jsou důležité pro různé funkce v našem těle, například pro růst a obnovu svalů. Existuje 22 různých aminokyselin, z nichž každá má svou vlastní funkci.
Těchto 22 aminokyselin lze rozdělit do 3 kategorií: esenciální, částečně esenciální a neesenciální aminokyseliny. Neesenciální aminokyseliny si tělo vyrábí samo. Esenciální aminokyseliny si naše tělo nedokáže vyrobit samo. Získáváme je prostřednictvím stravy nebo doplňků stravy. Je důležité přijímat všechny různé aminokyseliny. Proto je důležitá pestrá strava.
Bílkoviny jako doplněk stravy
Pokud jíte málo živočišných produktů nebo vůbec žádné, nedostáváte vždy všechny aminokyseliny, které vaše tělo potřebuje. Také bílkoviny z rostlinných potravin jsou někdy hůře stravitelné. Centrum pro výživu uvádí, že vegetariáni a vegani potřebují asi o 20 až 30 % více rostlinných bílkovin. Kromě toho je třeba kombinovat různé zdroje bílkovin, abyste získali všechny esenciální aminokyseliny.
Pro doplnění každodenní stravy můžete zvolit použití proteinového prášku. Tento prášek můžete přidat do sklenice vody nebo jej přidat například do smoothie.
Veganské proteinové prášky od společnosti Mattisson
Pro vegany jsou k dispozici rostlinné proteinové prášky. Ty se vyrábějí například ze sóji, rýže nebo hrachu. Jsou vyráběny speciálním procesem, což znamená, že výsledný proteinový prášek má vyšší obsah bílkovin a nižší obsah tuků a sacharidů než původní výrobek.
Každý z různých typů má své vlastní vlastnosti, chuť a použití. Protože ne všechny rostlinné proteinové prášky mají kompletní aminokyselinový profil, může být vhodné kombinovat různé rostlinné zdroje bílkovin. Můžete se také rozhodnout pro veganskou směs.
Protein z dýňových semínek se vyrábí z dýňových semínek a obsahuje všechny esenciální aminokyseliny a 58 gramů bílkovin na 100 gramů výrobku.
Protein z dýňových semínek lze přidat například do vody, ovocné šťávy nebo do smoothie, ale skvěle chutná i v müsli.
Mandlový protein se vyrábí z bílých mandlí, které byly vylisovány, odtučněny a velmi jemně rozemlety. Výsledkem je, že výsledný mandlový protein obsahuje mnohem méně tuku a mnohem více bílkovin než běžné mleté mandle. Obsahuje 50 gramů bílkovin na 100 gramů výrobku.
Mandlový protein má sladkou mandlovou příchuť. Přidejte si ho do snídaně nebo nahraďte čtvrtinu mouky v receptech na pečení mandlovým proteinem. Můžete si také vyrobit vlastní mandlové mléko rozpuštěním 25 g prášku ve 250 ml vody.
Ušlechtilý kvasnicový protein se vyrábí z neaktivních kvasinek (saccharomyces cerevisiae). Jedná se o kompletní bílkovinu obsahující všechny esenciální a větvené aminokyseliny a obsahuje 60 g bílkovin na 100 g výrobku. Je také bohatá na několik vitaminů skupiny B.
Protein z kvasnic má pikantní chuť. Je ideálním výrobkem pro použití do (bezlepkového) pečiva. Díky své sýrovo-oříškové chuti je protein edelgist ideální náhradou sýra ve slaných muffinech, quichech a koláčích.