Matcha: zelené zlato z Asie

Matcha je jemný prášek, který se vyrábí spařením, usušením a rozemletím nejmladších, nejmenších a nejzelenějších lístků čajovníku (Camelia sinensis). Pěstuje se a vyrábí převážně v Číně a Japonsku díky příznivému klimatu a složení půdy. Nejlepší lístky se sbírají ručně jednou ročně. Než nastane čas sklizně, čajová pole se zakryjí látkou nebo slámou, aby na lístky téměř nesvítilo sluneční světlo. Čajová rostlina na to reaguje zvýšenou produkcí chlorofylu a aminokyselin, včetně L-theaninu. Tento chlorofyl je příčinou jasně zelené barvy prášku matcha. 

 

Spařování, sušení a mletí čajových lístků probíhá pečlivě a zahrnuje mnoho ruční práce. Lístky se například ručně třídí podle kvality a ručně se z nich odstraňují stonky a žilky, takže zůstávají skutečně jen lístky. Kvůli své barvě a nákladnému procesu výroby se prášku matcha někdy říká zelené zlato.

Zpět k původu matchy

Původ čaje matcha nás zavede do historie Číny a Japonska. Některé zdroje uvádějí, že matcha byla poprvé použita za dynastie Tang (618-907 n. l.). Jiné zdroje hovoří o dynastii Song (960-1279), protože tehdy bylo zavedeno mletí čajových lístků na prášek, jak se to dělá dodnes. 

 

Jako první přivezl čaj matcha do Japonska japonský mnich Eichû (743-816), který ho tehdy konzumovala čínská smetánka. O několik století později přinesl japonský zen-buddhistický mnich Eisai (1141-1215) do Japonska čaj matcha, který se pije dodnes. S matcha se setkal v čínském buddhistickém klášteře a všiml si jeho uklidňujících účinků a lepšího soustředění při meditaci.

Zpočátku byl čaj používán pouze mnichy a sloužil jako lék. Eisai o tom dokonce napsal knihu s názvem Kissa yōjōki (Jak si udržet zdraví pitím čaje, napsaná v roce 1211), v níž tvrdí: "Čaj je elixír života a kouzelný klíč k dlouhému životu." V knize mimo jiné popisuje pozitivní účinky, které má čaj na životně důležité orgány, zejména na srdce. Vysvětluje také, které části rostliny lze v jakém množství užívat při konkrétních zdravotních potížích, jako jsou zažívací potíže, funkce ledvin a proti únavě.

Čajový obřad matcha

Ačkoli pití čaje matcha bylo původně záležitostí buddhistických mnichů, o několik století později se stalo zvykem téměř všech Japonců. Pití čaje matcha bylo doprovázeno určitými úkony a rituály, které zavedl Eisai. Velký vliv na formování japonského čajového obřadu měl japonský čajový mistr Sen no Rikjú (1522-1591), který jej povýšil na skutečnou formu umění. Přitom se řídil čtyřmi zásadami:

 

    Harmonie (Wa): soulad mezi hosty, hostiteli, přírodou a prostředím,

    úcta (Kei): upřímnost vůči ostatním bez ohledu na jejich postavení,

 

    čistota (Sei): čistota srdce a mysli a

    Mír (Jaku): vnitřní klid, který je výsledkem osvojení prvních tří principů; tento vnitřní klid umožňuje skutečné sdílení.

 

"Při čajovém obřadu jsme si všichni rovni a vidíme se navzájem prostřednictvím čaje."  

Sen no Rikyu - čajový mistr

 

Japonský čajový obřad nazývají Japonci také "chanoyu", což lze přeložit jako "horká voda na čaj". Obřad se skládá z řady tradičních úkonů při přípravě a podávání čaje matcha, které přesahují pouhé vypití misky čaje. Důležitou součástí obřadu jsou prvky jako umění, krajinářství, etiketa a všímavost.

 

Čajový obřad se koná v čajovém pavilonu v čajové zahradě. Do čajové zahrady se vstupuje v kimonu, prstových punčochách a pantoflích. Čajová zahrada vyzařuje klid a rozvahu a připravuje hosty na obřad. Než hosté vstoupí do pavilonu, umyjí si ruce a ústa, aby symbolicky smyli okolní svět. Hosté se posadí na kolena na tatami (tradiční rohože). Během japonského čajového obřadu se podává lehké jídlo a zatímco hosté jedí, hostitel (čajový mistr) připravuje čaj. Poté, co všichni dopijí čaj, hostitel obřad oficiálně ukončí.

 

Příprava a pití čaje Matcha

 

K přípravě čaje se používá chashaku (bambusová odměrka), chasen (tradiční metlička na matcha) a kusenaoshi (držák na uložení metličky na matcha). Po nasypání prášku matcha do misky se prášek dobře promíchá pomocí chasenu, aby se zabránilo vzniku hrudek. Poté se zalije vodou (75-80 C), načež se čaj šlehá pohybem ve tvaru písmene "m" nebo "w", dokud se nevytvoří jemná světle zelená pěna.

 

Po úkloně host pravou rukou obdrží chawan (misku na čaj) a položí si ji na dlaň levé ruky. Pravou rukou třikrát otočí misku na dlani ve směru hodinových ručiček.

 

Po vypití si host pravou rukou otře místo, kde se rty dotkl misky. Poté se pravou rukou třikrát otočí miska na levé ruce proti směru hodinových ručiček a poté se miska vrátí hostiteli.

 

Jak Matcha chutná?

 

Čaj Matcha má jedinečnou zemitou chuť se sladkými podtóny. Je to směs pikantní ("unami" znamená v japonštině lahodnost) a sladké chuti. První doušek může mít trochu hořkou chuť, ale pak se brzy dostaví jemná, sladká příchuť. Matcha je v ústech krémová a má dlouhotrvající dochuť.

Moderní použití

 

Obliba prášku Matcha roste a dnes se v kuchyni (a dokonce i v koupelně) používá mnohem více než jen k přípravě čaje. Vyzkoušejte například matcha latte (domácí nebo v místní kavárně). Jedná se o smíchání prášku matcha s teplým (rostlinným) mlékem a sladidlem. Prášek matcha můžete také přidat do smoothie nebo oblíbeného snídaňového pokrmu.

 

Matcha prášek můžete přidat do receptů na pečení koláčů, muffinů a sušenek, abyste jim dodali jedinečnou chuť a barvu, a zvažte také matcha zmrzlinu nebo čokoládu. Matcha chutná také ve slaných pokrmech, jako jsou omáčky, salátové zálivky a polévky. V neposlední řadě se matcha díky svým antioxidačním vlastnostem používá také v pleťových maskách. 

Jaké jsou zdravotní účinky matchy?

 

Japonec Eisai popsal zdravotní účinky matchy ve své knize již v roce 1211.

V dnešní době se provádí stále více výzkumů matchy, jejích složek a zdravotních účinků.

Katechiny

 

Flavonoidy je souhrnné označení pro látky, které se nacházejí v rostlinách. Tyto látky dodávají rostlinám barvu a chrání je například před světlem, teplem a oxidací. Flavonoidy obsahuje také zelený čaj. Flavonoidy v zeleném čaji se skládají především z katechinů, které mají silné antioxidační vlastnosti. Kromě toho se uvádí, že katechiny mají také antimikrobiální aktivitu.

L-theanin

 

L-theanin je aminokyselina, která se nachází v čajových lístcích černého, zeleného i bílého čaje. L-theanin má uklidňující účinky*, pomáhá lépe spát* a je vhodný pro koncentraci*.

Draslík a vitamin C

 

Matcha je bohatým zdrojem draslíku (2660 mg/100 g) a vitaminu C (175 mg/100 g). Pro srovnání, pomeranč obsahuje asi 59 mg vitaminu C na 100 g a kakao obsahuje 1520 mg draslíku na 100 g). 

 

Draslík příznivě ovlivňuje krevní tlak, je vhodný pro činnost svalů a má pozitivní vliv na činnost nervové soustavy. Vitamin C má četné zdravotní účinky. Vitamin C je například důležitý pro dobrý stav cév, pomáhá chránit tělesné buňky před vnějšími vlivy a pomáhá snižovat únavu a vyčerpání.

 

 

Kolik matcha denně?

 

Přestože matcha nabízí zdraví prospěšné látky, je důležité používat kvalitní matcha prášek, nejlépe organický. Konzumace několika šálků čaje je považována za bezpečnou. Horní hranice zatím není známa. Čaj matcha obsahuje také kofein. Je dobré s tím počítat, pokud jste na něj citliví.

 

Chcete vyzkoušet matcha?

 

Zaujala vás chuť šálku čaje matcha nebo jak využít prášek matcha i jinými způsoby v kuchyni? Pak vyzkoušejte některý z těchto osvěžujících receptů.

 

"Když uslyšíte šplouchání kapek vody, které dopadají do kamenné misky, budete mít pocit, že se z vaší mysli smyl všechen prach."

Sen no Rikyu - čajový mistr

 

*Vyhodnocování zdravotních tvrzení probíhá.


Doporučené produkty: